Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II - Helion

Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots (2nd Edition)
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-283-2490-9
stron: 272, Format: 200x230, okładka: miękka
Data wydania: 2016-10-28
Księgarnia: Helion
Cena książki: 59,00 zł
	Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku!
Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.
Najważniejsze zagadnienia:
- podstawy fotografii — sprzęt, jego rodzaje i najważniejsze ustawienia,
 - oświetlenie kadru,
 - tajniki kompozycji, kadrowania i świadome korzystanie z perspektywy,
 - edycja zdjęć w Adobe Lightroomie,
 - stylizacja potraw na potrzeby fotografii kulinarnej, rekwizyty i dekoracja,
 - studia przypadków.
 
Spraw, aby dzieła sztuki kulinarnej wyglądały jeszcze pyszniej!
Nicole S. Young jest zawodową fotografką, specjalizującą się w fotografii kulinarnej, podróżniczej i krajobrazowej. Swoje prace wystawia na sprzedaż za pośrednictwem serwisu Stocksy United. Bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą o sztuce fotografii, jest autorką kilku książek, wielu artykułów i poradników, z których wiele jest dostępnych w internecie. Jest właścicielką Nicolesy Store i regularnie pisuje na łamach serwisu Photofocus.com. Mieszka w pięknym Portlandzie, w stanie Oregon wraz z mężem i dwoma psami.
Osoby które kupowały "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II", wybierały także:
- Drony. Tajniki zdjęć i filmów lotniczych 58,98 zł, (29,49 zł -50%)
 - Głowa do liczb 39,00 zł, (19,50 zł -50%)
 - Budowa robotów dla średnio zaawansowanych. Wydanie II 69,00 zł, (34,50 zł -50%)
 - Budowa robotów dla początkujących 69,00 zł, (34,50 zł -50%)
 - Kręć filmy, które wciągają! 44,11 zł, (24,70 zł -44%)
 
Spis treści
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II -- spis treści
WSTĘP (X)
ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY FOTOGRAFII KULINARNEJ. Narzędzia i techniki w cyfrowej fotografii kulinarnej (3)
- Omawiamy zdjęcie (4)
 - Omawiamy zdjęcie (6)
 - Aparaty cyfrowe (8) 	
- Ograniczenia aparatów kompaktowych (8)
 - Lustrzanki i bezlusterkowce (11)
 - Matryce: pełnoklatkowe czy mniejsze? (12)
 - Jaki aparat powinienem kupić? (14)
 
 - Obiektywy i ogniskowe (15) 	
- Szeroki kąt (15)
 - Obiektywy standardowe (16)
 - Teleobiektywy (17)
 - Obiektywy makro (17)
 
 - Statywy i akcesoria (21) 	
- Statywy (21)
 - Głowice statywów (21)
 - Wężyki spustowe (22)
 
 - Praca z plikami cyfrowymi (23) 	
- RAW kontra JPEG (23)
 - Balans bieli (24)
 
 - Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (26) 	
- Przysłona (27)
 - Czas otwarcia migawki (27)
 - Czułość ISO (30)
 - Obliczanie ogólnych wartości ekspozycji (32)
 
 - Rozdział 1. Wyzwania (35)
 
ROZDZIAŁ 2. OŚWIETLENIE. Techniki i sprzęt oświetleniowy w fotografii kulinarnej (37)
- Omawiamy zdjęcie (38)
 - Omawiamy zdjęcie (40)
 - Rodzaje światła (42) 	
- Światło naturalne (42)
 - Światło sztuczne (42)
 
 - Akcesoria do modelowania światła (46) 	
- Blendy (46)
 - Dyfuzory (47)
 
 - Charakter światła (48) 	
- Barwa (49)
 - Intensywność (50)
 - Odległość (50)
 
 - Kierunek padania światła (51) 	
- Oświetlenie z tyłu (51)
 - Oświetlenie z boku (53)
 - Oświetlenie z przodu (56)
 
 - Rozdział 2. Wyzwania (59)
 
ROZDZIAŁ 3. STYLIZACJA I REKWIZYTY. Sztuka prezentacji potraw (61)
- Omawiamy zdjęcie (62)
 - Omawiamy zdjęcie (64)
 - Rozważania nad stylizacją (66) 	
- Korzystanie z usług stylisty (66)
 - Kwestia etyki (66)
 - Potrawy stylizowane a prawdziwe (67)
 
 - W trosce o jakość (69) 	
- Używanie świeżych składników (69)
 - Przemyślane zakupy (69)
 
 - Podstawy stylizacji potraw (71) 	
- Gadżety i narzędzia (71)
 - Korzystanie z zamienników (72)
 - Utrzymanie stanowiska pracy w czystości (74)
 - Stylizowanie z perspektywy aparatu (74)
 - Podążaj za instynktem (74)
 
 - Wskazówki i sztuczki (76) 	
- Zwiększanie objętości (76)
 - Dekorowanie potraw (79)
 - Odrobina bałaganu nie zawadzi (80)
 - Lód prawdziwy a sztuczny (80)
 - Dodawanie ruchu (82)
 
 - Stylizacja z użyciem rekwizytów (84) 	
- Prostota i właściwy dobór rekwizytów (85)
 - Naczynia i akcesoria (86)
 - Tkaniny i faktury (89)
 
 - Rozdział 3. Wyzwania (93)
 
Rozdział 4. KADROWANIE I KOMPOZYCJA. Twórz lepsze zdjęcia dzięki starannie dobranej kompozycji (95)
- Omawiamy zdjęcie (96)
 - Omawiamy zdjęcie (98)
 - W poszukiwaniu harmonii (100) 	
- Zasada trójpodziału (100)
 - Tło i pierwszy plan (101)
 - Trójkąty i trójki (102)
 
 - Perspektywa i kadrowanie (104) 	
- Pionowo i poziomo (104)
 - Pod kątem z góry (106)
 - Z boku (108)
 - Z góry (108)
 
 - Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (110) 	
- Co to jest kompresja perspektywy? (110)
 - Dlaczego ogniskowa ma znaczenie? (110)
 
 - Ostrość (112) 	
- Szukanie najlepszego miejsca do ustawienia ostrości (113)
 - Ostrzenie - sztuczki i wskazówki (115)
 
 - Kształty, linie i kolory (115) 	
- Kształty (115)
 - Linie i rogi (115)
 - Kolory (117)
 
 - Rozdział 4. Wyzwania (119)
 
ROZDZIAŁ 5. DAJ SIĘ POZNAĆ. Zabieganie o sukces w internecie (121)
- Omawiamy zdjęcie (122)
 - Omawiamy zdjęcie (124)
 - Strona WWW to Twój dom w internecie (126) 	
- Zakładanie strony internetowej i bloga (126)
 - Przygotowywanie portfolio (128)
 
 - Udostępnianie prac i budowanie sieci kontaktów (129) 	
- Daj się poznać przez media społecznościowe (130)
 - Twórz listę mailingową (131)
 - Uczestnictwo w konferencjach (133)
 
 - Ochrona cyfrowych treści (134) 	
- Rejestrowanie praw autorskich (134)
 - Umieszczanie znaków wodnych na zdjęciach (136)
 - Ochrona bloga (141)
 - Dobre rady (144)
 
 - Rozdział 5. Wyzwania (145)
 
ROZDZIAŁ 6. EDYCJA ZDJĘĆ W PROGRAMIE ADOBE LIGHTROOM. Wydobywanie ze zdjęć tego, co najlepsze (147)
- Omawiamy program Adobe Lightroom (148) 	
- Przestrzeń robocza modułu Library (biblioteka) (148)
 
 - Omawiamy program Adobe Lightroom (150) 	
- Przestrzeń robocza modułu Develop (przetwarzanie) (150)
 
 - Pierwsze kroki (152) 	
- Kalibrowanie monitora (152)
 - Programy do edycji zdjęć (153)
 - Obsługa programu Adobe Lightroom (153)
 
 - Moduł Library (biblioteka) (154) 	
- Tworzenie katalogu (154)
 - Importowanie plików (154)
 - Wskazówki organizacyjne (162)
 - Wybieranie najbardziej udanych zdjęć (165)
 
 - Moduł Develop (przetwarzanie) (171) 	
- Kadrowanie i klonowanie (171)
 - Podstawowe poprawki (173)
 - Zastosowanie ustawień predefiniowanych (183)
 
 - Eksportowanie plików (186) 	
- Przygotowanie do eksportowania (186)
 - Okno eksportowania plików (187)
 - Posługiwanie się ustawieniami eksportowania (191)
 
 - Rozdział 6. Wyzwania (193)
 
ROZDZIAŁ 7. ZA KULISAMI. Fotografia kulinarna od A do Z (195)
- Omawiamy zdjęcie (196)
 - Omawiamy zdjęcie (198)
 - Przekąski (201) 	
- Rekwizyty i stylizacja (204)
 - Oświetlenie (207)
 - Obróbka (209)
 
 - Zielone smoothie z mango (215) 	
- Rekwizyty i stylizacja (215)
 - Oświetlenie (218)
 - Obróbka (221)
 
 - Sałatka z grejpfruta (227) 	
- Rekwizyty i stylizacja (227)
 - Oświetlenie (232)
 - Obróbka (234)
 
 - Khao soi (241) 	
- Rekwizyty i stylizacja (242)
 - Oświetlenie (246)
 - Obróbka (248)
 
 
PODSUMOWANIE (253)
SKOROWIDZ (254)





