Fotografia kulinarna dla blogerów - Helion
Tytuł oryginału: Focus On Food Photography for Bloggers
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-246-8085-6
stron: 208, Format: 230x230, okładka: miękka
Data wydania: 2014-05-26
Księgarnia: Helion
Cena książki: 54,90 zł
Wywiad z Autorem na Bluespoon.pl >>
Recenzja książki na Fotoblogia.pl >>
WÅ›ród caÅ‚ej masy blogów poÅ›wiÄ™conych przeróżnym codziennym aktywnoÅ›ciom do najpopularniejszych należą te poÅ›wiÄ™cone przygodom kulinarnym. Wykonanie atrakcyjnej fotografii posiÅ‚ku wymaga pomysÅ‚u, kunsztu, umiejÄ™tnoÅ›ci i… silnej woli, żeby nie spaÅ‚aszować fotografowanego obiektu przed zakoÅ„czeniem sesji!
W tej książce znajdziesz najcenniejsze informacje dotyczÄ…ce podstaw fotografii. Rodzaje oÅ›wietlenia, gÅ‚Ä™bia ostroÅ›ci, rodzaje aparatów i formaty plików - to tylko część zagadnieÅ„, z którymi zapoznasz siÄ™ na kolejnych stronach. Nauczysz siÄ™ planować kompozycjÄ™ i wybierać odpowiednie ujÄ™cie oraz poznasz potencjalne trudnoÅ›ci. Dowiesz siÄ™, jak za pomocÄ… perfekcyjnego ujÄ™cia można wydobyć piÄ™kno nawet maÅ‚o atrakcyjnych potraw. Ta książka to doskonaÅ‚e źródÅ‚o informacji, które sprawdzi siÄ™ w rÄ™kach każdego kulinarnego blogera.
Dzięki tej książce:
-
poznasz tajniki sprzętu i oświetlenia
-
dowiesz się, co to jest głębia ostrości
-
odpowiednio skomponujesz zdjęcie
-
wykonasz atrakcyjne ujęcie każdej potrawy
DoskonaÅ‚y poradnik dla kulinarnych fotografów!
Patron medialny:
Osoby które kupowały "Fotografia kulinarna dla blogerów", wybierały także:
- Oświetlenie portretowe. Warsztaty ze Scottem Kelbym. Kurs video 48,98 zł, (19,59 zł -60%)
- Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Profesjonalne zdjęcia krok po kroku 49,00 zł, (24,50 zł -50%)
- Światło w fotografii. Warsztaty ze Scottem Kelby. Kurs video 39,00 zł, (19,50 zł -50%)
- Fotografia cyfrowa. 100 najlepszych sztuczek i trików. Wydanie III 44,00 zł, (24,20 zł -45%)
- Fotografia cyfrowa. Nieoficjalny podręcznik 66,98 zł, (36,84 zł -45%)
Spis treści
Fotografia kulinarna dla blogerów -- spis treści
- Wstęp (ix)
CZĘŚĆ I ELEMENTARZ (1)
RozdziaÅ‚ 1. Krótka historia fotografii kulinarnej (1)
RozdziaÅ‚ 2. Obiektywy, aparaty i formaty plików (5)
- Kompakty (6)
- Lustrzanki (7)
- Mikro cztery trzecie (7)
- Telefony komórkowe (8)
Rozdział 3. Głębia ostrości (17)
Rozdział 4. Podstawy oświetlania (25)
- Różne rodzaje źródeÅ‚, różne rodzaje Å›wiatÅ‚a (25)
- Pomiary światła: natężenie i temperatura (27)
- Zmodyfikuj to światło! (27)
- Zastawki, dyfuzory, twarde i mocne światło (33)
- Miejsce, miejsce, miejsce! (37)
- Zastosowanie różnych źródeÅ‚ Å›wiatÅ‚a (40)
Rozdział 5. Sprzęt - korzystaj z tego, co masz! (51)
- Kremowy dip z białej fasolki (52)
RozdziaÅ‚ 6. Temperatura kolorów i balans bieli (59)
- Zrozumieć balans bieli (59)
Rozdział 7. Metody pracy (81)
- Postprocessing (85)
CZĘŚĆ II KREATYWNOŚĆ (93)
Rozdział 8. Kompozycja (93)
- ReguÅ‚a trójpodziaÅ‚u (94)
- Wyśrodkowanie (95)
- Aranżacja tematu i pustej przestrzeni (96)
- Unikaj nadmiernych zbliżeń... (98)
- ...chyba że warto je zrobić! (99)
- KÄ…ty i perspektywy (100)
- Z góry (100)
- Poziomo, na wysokości potrawy (101)
- Trzy czwarte (102)
- To samo danie z różnych perspektyw (103)
Rozdział 9. Trudności i wyzwania (111)
CZĘŚĆ III STYLIZACJA (117)
Rozdział 10. ABC stylizacji (117)
- Sprawdzone porady stylistyczne (w kontekście zdjęć do bloga) (118)
- Ugotować oddzielnie, poÅ‚Ä…czyć później (127)
Rozdział 11. Wszystko o rekwizytach (133)
- Talerze i miseczki (133)
- Nakrycia stołu (136)
- Blaty (137)
- Szkło, kubki i sztućce (138)
- Efekt skali (139)
- Co zamierzasz przekazać? (141)
CZĘŚĆ IV KRUCZKI I SZTUCZKI, CZYLI PRAKTYKA (145)
RozdziaÅ‚ 12. Dziesięć porad Matta dla fotografów kulinarnych (145)
Rozdział 13. Fotografowanie w restauracji (149)
- Bądź wcześnie na miejscu (150)
- Zapytaj (152)
- Używaj jasnych obiektywów i zwiÄ™ksz czuÅ‚ość (153)
- Nie wahaj się udać po pomoc... (154)
Rozdział 14. Potrawy trudne do sfotografowania i jak sobie z nimi radzić (159)
- Zupy (159)
- Ciastka, ryże, makarony (166)
- Mięso (175)
- Lody i napoje (183)
RozdziaÅ‚ 15. Pomocy! ChcÄ™ sfotografować swój obiad! (189)
- Mise en Place (189)
Skorowidz (194)