Wege energia - Helion
ISBN: 978-83-283-5932-1
stron: 272, Format: 165x235, okładka: miękka
Data wydania: 2019-11-05
Księgarnia: Helion
Cena książki: 29,92 zł (poprzednio: 39,89 zł)
Oszczędzasz: 25% (-9,97 zł)
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegaÅ„ska to obecnie już nie jakaÅ› przejÅ›ciowa moda — to trend, który opanowuje planetÄ™. Z każdym rokiem ma coraz wiÄ™kszy wpÅ‚yw na nasze życie. Obecnie na Å›wiecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekÅ›cie ochrony Å›rodowiska, wpÅ‚ywu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszÅ‚ość nastÄ™pnych pokoleÅ„.
Wege energia to książka dla każdego, kto chciaÅ‚by zÅ‚apać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć siÄ™ ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyÅ›ci. Åšwiadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz siÄ™, jak komponować dietÄ™ wegaÅ„skÄ…, jak bilansować w codziennej diecie biaÅ‚ka i czy warto na takÄ… dietÄ™ przejść.
Będzie smacznie, szybko i zdrowo.
Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety Å›mieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miÅ‚oÅ›ciÄ…. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysÅ‚u, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrÄ… energiÄ™ też innym. PamiÄ™tajmy o tym każdego dnia dokonujÄ…c swoich maÅ‚ych wyborów.
Katarzyna Gubała
„Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roÅ›linnej, nie jest przeznaczona wyÅ‚Ä…cznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako czÅ‚owiek, który jedzenie dzieli wyÅ‚Ä…cznie na dobre i niedobre, z prawdziwÄ… przyjemnoÅ›ciÄ… i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz bÄ™dÄ™ z niej korzystaÅ‚, czego i PaÅ„stwu życzÄ™."
Robert Makłowicz
Jestem pewna, że „Wege Energia” stanie siÄ™ znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roÅ›linnej. Jako fanka książek „Wege w kwadrans” i „Warzywa górÄ…!” nie mogÄ™ siÄ™ doczekać, aż wprowadzÄ™ nowe pomysÅ‚y kulinarne Kasi GubaÅ‚y do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dziÄ™ki niej, znów nakarmiÄ™ moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod wzglÄ™dem smaków, ale też wartoÅ›ci odżywczych.
Alicja Janosz, piosenkarka
Osoby które kupowały "Wege energia", wybierały także:
- Rozmówki niemieckie dla bystrzaków 19,67 zł, (5,90 zł -70%)
- Rozmówki rosyjskie dla bystrzaków 19,67 zł, (5,90 zł -70%)
- Rune. Podróż pierwszej tajemnicy 34,86 zł, (12,90 zł -63%)
- Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone 39,90 zł, (19,95 zł -50%)
- Zagadki logiczne 19,90 zł, (11,94 zł -40%)
Spis treści
Wege energia -- spis treści
ZIELONY STARTER
- Moc i siła z roślin (8)
- Pozytywny trend wege (12)
- Dieta idealna - podstawy jedzenia (20)
- Komponowanie roÅ›linnego jadÅ‚ospisu dla sportowców (24)
- Niedobory u osób aktywnych na diecie wegaÅ„skiej (28)
- Ile białka potrzebujemy i skąd je brać? (32)
- Dobre kalorie z suszonych owoców (36)
- Wegańskie odżywki białkowe (40)
- Szybkie sposoby na wege energiÄ™ (44)
- Motywacja, czyli biegać każdy może (50)
- Ćwicz serce i rozum (54)
BAZA
- Humus z warzywami - wersja podstawowa (58)
- Kanapki z pesto pietruszkowym i suszonymi pomidorami (60)
- Kotleciki a la falafele z ajwarem (62)
- Bakaliowe kulki raw (64)
- Masło orzechowe z karobem i syropem z agawy (66)
- Miso - odżywcza zupa (68)
- Tofucznica - idealny start z rana (70)
- Pasta bezjajeczna - idealna na kanapki (72)
- Kotleciki pietruszkowe (74)
- Ryż basmati z masłem orzechowym (76)
- Twarożek śniadaniowy z naturalnego tofu (78)
- Smoothie proteinowe po treningu (80)
- Tatar z suszonych pomidorów (82)
- MasÅ‚o z orzechów wÅ‚oskich, banana i awokado (84)
- Leczo z cukinii (86)
- Owocowe tofu a la serek homogenizowany (88)
- Masło z awokado i krwawnika (90)
- Smażone tofu na kanapki (92)
- Proteinowa czekoladowa kasza manna (94)
- Twarożek z nerkowców z gruszkÄ… i orzechami wÅ‚oskimi (96)
WIOSNA
- Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami (100)
- Carpaccio z pomarańczy i banana z dżemem z dzikiego bzu czarnego i fiołkami (102)
- Wytrawne gofry a la falafele z humusem (104)
- Wegańskie fishburgery z selera (106)
- Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i z mniszkiem (108)
- Pieczone jabłka faszerowane ryżem i rodzynkami (110)
- Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami (112)
- Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze sÅ‚onecznika z pomidorowÄ… salsÄ… (114)
- Makaron soba z pesto rzodkiewkowym, kremowym sosem chili i pieczarkami (116)
- Mango lassi (118)
- Pancakes z sezonowymi owocami (120)
- Szybka pasta śniadaniowa z pieczarek i ze słonecznika (122)
- Pasztet gryczany pełen roślinnego białka (124)
- Pesto z podagrycznika i bazylii (126)
- Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami (128)
- SaÅ‚atka z pieczonych buraków i truskawek (130)
- Sałatka szpinakowo-ciecierzycowa z guacamole i nasionami konopi (132)
- Sojowy schabowy na niedzielny obiad (134)
- Spaghetti z pesto i sosem serowym z ziemniaków (136)
- Ziemniaki faszerowane pesto pietruszkowym (138)
LATO
- Gryczotto na szpinaku z tofu (142)
- Gulasz z boczniaków z pÄ™czakiem (144)
- Gofry jaglane na słodko (146)
- Krem czekoladowy z orzechów i banana (148)
- Banan zapiekany z jabłkiem i masłem orzechowym (150)
- Panierowane kotlety z cukinii (152)
- Pizza z wegaÅ„skim serem z ziemniaków (154)
- Paluszki bezrybne - przekÄ…ska idealna (156)
- Soczewicowe brownie z lodami i bitą śmietaną (158)
- Smoothie lniane a la mango lassi (160)
- Pesto z rukoli i młodej pokrzywy (162)
- Placki cukiniowe z koperkiem (164)
- Tarta pomarańczowa na surowo z nadzieniem orzechowo-gruszkowym (166)
- Kasza jaglana na sÅ‚odko z żóÅ‚tymi burakami (168)
- Ryżowe spring rollsy z awokado i ze szpinakiem (170)
- Smoothie konopne z cytrusami i miętą (172)
- Zupa miso - idealna dla dzieci (174)
- Trufle - idealna przekÄ…ska przed treningiem (176)
- Odżywcza zupa na siemieniu lnianym (178)
- Wędzone burgery sojowe w bułkach domowego wypieku (180)
JESIEŃ
- BudyÅ„ z siemienia lnianego i orzechów (184)
- Dahl "na winie", czyli jakie białko się nawinie (186)
- Gryczotto ze szpinakiem i z tofu marynowanym w kiszonkach (188)
- Gulasz z czerwonej soczewicy (190)
- Kaszotto z pieczonymi burakami i sosem pomidorowym (192)
- Cukiniowe roladki z ogórkiem, pastÄ… fasolowÄ… i rukolÄ… (194)
- Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą (196)
- Pasta fasolowa curry z pieczonÄ… marchewkÄ… (198)
- Wegańskie naleśniki z dżemem i miętą (200)
- Pieczone warzywa z wegańskim majonezem (202)
- Pikantne masło orzechowe z ciastem francuskim (204)
- Prozdrowotna kombucha (206)
- Pomidorowa z ryżem (208)
- Pasztet z czerwonej soczewicy do smarowania (210)
- Spaghetti z cukinii - wegańskie danie na surowo (212)
- Tarta z kaszy jaglanej z jabłkami (214)
- Wegańska fasolka po bretońsku (216)
- Sałatka owocowa - pełna dobrej energii (218)
- Wrapy z czym tylko chcesz (220)
- Rösti z duszonymi warzywami (222)
ZIMA
- Wegańskie bezy (226)
- Ciasteczka owsiano-sezamowe (228)
- Cukiniowe roladki z pastÄ… fasolowÄ… (230)
- Białkowy budyń jaglany z owocami (232)
- Gulasz z soczewicy i batatów z pÄ™czakiem (234)
- Pieczone jabłka z czekoladowym budyniem jaglanym (236)
- Kalafiorowa po hindusku (238)
- Krem czekoladowy - jak oryginalny! (240)
- Curry z soczewicy, ciecierzycy i sezonowych warzyw (242)
- Makaron z grochu z pesto pietruszkowym (244)
- Burgery kukurydziane z kurkumÄ… (246)
- MasÅ‚o z mango, imbiru i migdaÅ‚ów (248)
- Bakaliowe serca energetyczne (250)
- Pasztet z soczewicy i ciecierzycy (252)
- Ryż kurkumowy z awokado (254)
- Sałatka ze szpinaku i z kaszy gryczanej z gruszką i tofu marynowanym w kiszonkach (256)
- Selerybki - idealne danie bezrybne (258)
- Klasyczny smalec z fasoli (260)
- Szakszuka z falafelami (262)
- Zimowa zupa bakaliowo-piernikowa (264)
PODZIĘKOWANIA
- Zielone ukłony (266)