Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - Helion
Tytuł oryginału: Plate to Pixel: Digital Food Photography& Styling
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-246-3756-0
stron: 288, Format: 200x230 , okładka: miękka
Data wydania: 2012-02-24
Księgarnia: Helion
Cena książki: 59,00 zł
Twórz smakowite ujęcia!
- Jaki sprzęt wybrać do fotografowania smakołyków?
- Jak oświetlić posiłek do fotografii?
- Jak sfotografować lody?
Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?
Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy siÄ™ przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce sÄ… Ci zdjÄ™cia zwierzÄ…t… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje rÄ™ce unikalnÄ… książkÄ™ poÅ›wiÄ™conÄ… fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjacioÅ‚om na diecie! MogÄ… przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujÄ™cia, które bÄ™dziesz robiÅ‚ po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miÅ‚oÅ›ników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem daÅ„ wiążą nadziejÄ™ na przyszÅ‚Ä… karierÄ™.
Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!
Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!
Obejrzyj recenzjÄ™ video od Kotlet.tv:
i od Ziołowy Zakątek:
Osoby które kupowały "Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań", wybierały także:
- Wałkowanie Ameryki 39,09 zł, (12,90 zł -67%)
- Nawyk samodyscypliny. Zaprogramuj wewnętrznego stróża 31,46 zł, (12,90 zł -59%)
- GRYWALIZACJA. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych 29,32 zł, (12,90 zł -56%)
- Filozofia Kaizen. Jak mały krok może zmienić Twoje życie 24,90 zł, (12,45 zł -50%)
- Biuro Wszelkiego Pocieszenia 32,90 zł, (16,45 zł -50%)
Spis treści
Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań -- spis treści
O autorce (3)
Wstęp (17)
Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)
- Światło jest wszystkim (24)
- Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
- Poznaj podstawy (27)
- Dylematy związane z jakością obrazu (30)
- Wypracuj styl (33)
Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)
- Ekspozycja (38)
- Przysłona (38)
- Czas naświetlania (40)
- Czułość ISO (42)
- W poszukiwaniu równowagi (44)
- Pomiar natężenia światła (45)
- Balans bieli (45)
- Tryby fotografowania (49)
- Tryb automatyczny (49)
- Tryb manualny (49)
- Tryb preselekcji przysłony (50)
- Tryb preselekcji czasu naświetlania (54)
Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)
- Światło ostre, światło miękkie (60)
- Światło ostre (61)
- Światło miękkie (62)
- Odbijanie i rozpraszanie światła (63)
- Dyfuzory (63)
- Blendy (65)
- Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
- Naturalne źródÅ‚a Å›wiatÅ‚a (72)
- Światło w plenerze (72)
- Światło wpadające przez okno (75)
- Światło w roli narratora (79)
- Szukanie kierunku (80)
- Oświetlenie z przodu (80)
- Oświetlenie z tyłu (80)
- Oświetlenie z boku (83)
Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)
- Sprzęt oświetleniowy (90)
- Zestaw studyjny (90)
- Lampy (91)
- Parasole (92)
- Dyfuzory (93)
- Konfigurowanie oświetlenia (94)
- Światła studyjne i parasole (95)
- Rozpraszanie Å›wiatÅ‚a przy użyciu dyfuzorów (96)
- Wbudowany flesz (98)
- Zewnętrzna lampa błyskowa (103)
- Ustawienia zewnętrznej lampy błyskowej (104)
- Lampa błyskowa, nie całkiem zewnętrzna (104)
- Na falach radiowych (110)
- Wyzwalacze radiowe (110)
- Oświetlenie wolnostojące i softboksy (112)
- OÅ›wietlenie wolnostojÄ…ce i żarówki (112)
- Softboksy, namioty bezcieniowe, małe rozpraszacze (113)
Rozdział 5. Kompozycja (117)
- Umiejscowienie gÅ‚ównego tematu (118)
- Asymetria (118)
- Åšrodek kadru (123)
- ReguÅ‚a trójpodziaÅ‚u (125)
- Centrum uwagi (130)
- Głębia ostrości (133)
- Perspektywa (138)
- KÄ…t widzenia (142)
- Z poziomu oczu (142)
- Znad głowy (143)
- Ujęcie "trzy czwarte" (144)
Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)
- Przygotowywanie środowiska pracy (148)
- Lokalizacja (150)
- Dostępność (151)
- Planowanie ujęcia (153)
- Zapoznaj siÄ™ z przepisem (153)
- Rzut oka na menu (159)
- Dobór przybrania (162)
- Aranżowanie sceny (165)
- Pokaż i opowiedz (168)
- Danie w roli gÅ‚ównej (170)
- Rekwizyty (170)
- TÅ‚a (174)
- Nakrycia i obrusy (177)
- Wysokość i kolor - sposoby na dopełnienie i urozmaicenie sceny (180)
- Wysokości (180)
- Kolory (182)
- Fotografowanie "na uwięzi" (184)
Rozdział 7. Stylizacja (189)
- Przyprawy i zioła (191)
- Pieczywo (193)
- Bakalie (194)
- Owoce i warzywa (195)
- Owoce (195)
- Warzywa (199)
- Sosy (207)
- Danie gÅ‚ówne (213)
- Dania rybne i mięsne (213)
- Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
- Dekorowanie spaghetti z grillowanym Å‚ososiem (220)
- Hamburgery i kanapki (222)
- Smażone i pieczone śniadaniowe pyszności (225)
- Desery (228)
- Torty, ciasta i ciastka (228)
- Ciasta z owocami (231)
- Lody i zimne przysmaki (231)
- GorÄ…ce i zimne napoje (236)
- Naczynia (237)
- Napoje gorÄ…ce (237)
- Zimne napoje (238)
- Ozdoby (238)
- Pomocne narzędzia (239)
- Pincety (240)
- Bawełniane patyczki (240)
- Papierowe ręczniki (241)
- Pędzelki artystyczne (241)
- Zraszacze (241)
- Miękkie buteleczki (242)
- SÅ‚omki (242)
Rozdział 8. Postprodukcja (245)
- Kopiowanie (246)
- Przewody (246)
- Czytniki kart pamięci (246)
- Rozmiar plików (247)
- Edycja (247)
- Programy do edycji zdjęć (248)
- Korekcja i retusz (250)
- Przestrzeń barw (251)
- Efekty (251)
- Przechowywanie (252)
- Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
- Udostępnianie zdjęć (255)
- E-mail (255)
- Serwisy do udostÄ™pniania i wymiany plików (256)
- FTP (File Transfer Protocol) (256)
- Dropbox (257)
- Drukowanie (257)
- Prawa autorskie (258)
Dodatki (261)
- Dodatek A. SÅ‚owniczek (261)
- Dodatek B. Sprzęt (267)
- Dodatek C. Ciekawe źródÅ‚a informacji (271)
Skorowidz (281)