reklama - zainteresowany?

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim - Helion

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim
ebook
Autor: Monika Walecka
ISBN: 978-83-283-3354-3
stron: 288, Format: ebook
Data wydania: 2016-12-07
Księgarnia: Helion

Cena książki: 51,75 zł (poprzednio: 69,00 zł)
Oszczędzasz: 25% (-17,25 zł)

Dodaj do koszyka Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

Tagi: Zaszczep Dziecko ZabawÄ…

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj siÄ™ jedzeniem!

Stary, drewniany stóÅ‚ — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkaÅ„, gorÄ…cych dyskusji, serdecznych toastów i wspaniaÅ‚ych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadujÄ… i rozkoszujÄ… siÄ™ zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepÅ‚em domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada poÅ‚ożyć byle czego. On zasÅ‚uguje na coÅ› wiÄ™cej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacjÄ…, odrobinÄ… kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej wÅ‚asnej fantazji. 



W Twoje rÄ™ce trafiÅ‚a wÅ‚aÅ›nie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdÄ… porÄ™ dnia i roku, wymyÅ›lone i sprawdzone przez niezwykÅ‚Ä… kucharkÄ™. Znajdziesz wÅ›ród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieÅ‚a sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stóÅ‚. Zachwyć rodzinÄ™, przyjacióÅ‚, a także samego siebie!
 



Śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem

Jajka wÅ‚óż do garnka i zalej zimnÄ… wodÄ…. Postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogieÅ„ na Å›redni i kontynuuj gotowanie przez 5 minut (z zegarkiem w rÄ™ku!). Ugotowane jajka wyjmij z wrzÄ…tku i ostudź pod zimnÄ…, bieżącÄ… wodÄ…. Obierz ze skorupek, przekrój na póÅ‚ i uÅ‚óż na liÅ›ciach rukoli i plastrach awokado. PoÅ‚ówki jajek posyp komosÄ… ryżowÄ…, prażonym sÅ‚onecznikiem, solÄ… i zatarem, skrop oliwÄ….

Dobra rada:
Uwaga — ja kupujÄ™ jajka w rozmiarze L. Jeżeli bÄ™dziesz używać mniejszych jajek, możesz skoÅ„czyć gotowanie o 1 minutÄ™ wczeÅ›niej.

Składniki (2 porcje):
•    2 duże jajka z lodówki
•    2 garÅ›ci Å›wieżej rukoli
•    4 Å‚yżki ugotowanej quinoi (komosy ryżowej)
•    4 Å‚yżki podprażonego sÅ‚onecznika
•    szczypta soli
•    1 Å‚yżeczka zataru
•    oliwa
•    awokado
 



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!



 


Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglÄ…dajÄ…c siÄ™ na dietetyczne tabele. Nigdy nie poÅ›wiÄ™ca przy tym najważniej-szego: smaku, który jest peÅ‚ny, zarazem wykwintny i po domo-wemu krzepiÄ…cy. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepiÄ™knych fotografii, które dziaÅ‚ajÄ… jak najlepsza zachÄ™ta, by jeść, gotować i karmić – siebie i bliskich. Po lekturze musiaÅ‚am przyrzÄ…dzić chowder we wÅ‚asnej kuchni!

Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK

 
Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej saÅ‚atki  z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawaÅ‚ek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagÄ… i miÅ‚oÅ›ciÄ…. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej daÅ„, mogÅ‚abym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.

MaÅ‚gosia Minta, autorka bloga mintaeats.com, dziennikarka „Gazety Wyborczej”

 
Znamy siÄ™ od kilku lat. Kiedy spotkaÅ‚am jÄ… pierwszy raz i zobaczyÅ‚am, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiÅ‚ki, zrozumiaÅ‚am, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na Å›wiat osobowość, która uÅ›miechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, peÅ‚na miÅ‚oÅ›ci, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszÄ…, piÄ™knÄ… książkÄ™.

Eliza Mórawska, whiteplate.com

 
Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje siÄ™ równie caÅ‚uÅ›na i seksowna jak sama autorka, sÄ…dzÄ™ wiÄ™c, że nie tylko ja bÄ™dÄ™ rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.

Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka oraz zastępczyni redaktorki naczelnej KUKBUK-a

 
DoczekaÅ‚am siÄ™ książki, której nie da siÄ™ tylko ustawić na kuchennej póÅ‚ce. BÄ™dzie mnie kusić do czÄ™stych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miÅ‚ość do jedzenia nareszcie trafiÅ‚a do książki. Podziwiam!

Agata Wojda, Szef Kuchni

 
Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.

Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i zwyciężczyni programu MasterChef

 



Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracÄ™ w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowaÅ‚a programy muzycznokulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym,  gotujÄ…c dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziÅ‚a siÄ™ do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. DziÅ› mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiÄ™dzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. KażdÄ… wolnÄ… chwilÄ™ poÅ›wiÄ™ca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjÄ™ciach.

Dodaj do koszyka Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

 

Osoby które kupowały "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim", wybierały także:

  • Rozmówki niemieckie dla bystrzaków
  • Rozmówki rosyjskie dla bystrzaków
  • Rune. Podróż pierwszej tajemnicy
  • Bez glutenu. Bez wyrzeczeÅ„. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i caÅ‚ej reszty Å›wiata. Wydanie II rozszerzone
  • Zagadki logiczne

Dodaj do koszyka Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

Spis treści

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim eBook -- spis treści

Wstęp (10)

Czym gotować? (15)

Jak robić zakupy? Co warto mieć w lodowce i szafkach? (21)

Na śniadanie (27)

  • amarantus na mleku roÅ›linnym z sosem malinowym (29)
  • bajgle w sam raz (64)
  • bostock (99)
  • brioche (96)
  • bruschetty z pieczonymi pomidorami (49)
  • brzoskwinie pieczone z granolÄ… i miodem (75)
  • brzoskwiniowe brioszki z kremem rożanym, tahinÄ… i owocami (101)
  • caÅ‚onocne muesli (30)
  • chaÅ‚ka (92)
  • ciasto drożdżowe z owocami i kruszonkÄ… (94)
  • creme fraiche (53)
  • domowy twarog (55)
  • granola dyniowo-persymonowa (72)
  • granola jak snickers (71)
  • granola zapiekana z komosÄ… ryżowÄ… i wodÄ… pomaraÅ„czowÄ… (76)
  • jajeczna zapiekanka z brokuÅ‚ow, jarmużu i czerstwego chleba (80)
  • lox bagel (66)
  • masÅ‚o z prażonych migdaÅ‚ow i sezamu (41)
  • miodowy amarantus z jagodami goji (34)
  • miodowy deserek z twarożku i fig (59)
  • omlet biszkoptowy ze Å›wieżymi jagodami (90)
  • owsiane lassi (33)
  • owsiany szejk z suszonych Å›liwek (39)
  • pankejki z ricottÄ… (62)
  • pasztet z wÄ…trobek z suszonymi pomidorami (85)
  • pieczona ricotta z parmezanem i ze Å›wieżymi zioÅ‚ami (61)
  • pikantna saÅ‚atka z marynowanych owocow (50)
  • simit - tureckie bajgle (68)
  • Å›niadanie drwala i sadzone po mojemu (83)
  • Å›niadaniowa saÅ‚atka z idealnym jajkiem (79)
  • Å›niadaniowy koszmar Stareckiej (36)
  • tatar z Å‚ososia jak z SushiZushi (86)
  • tost codzienny (42)
  • tosty podwojnie francuskie z creme brulee oraz konfiturÄ… z rabarbaru i czarnego pieprzu (44)
  • tost z saÅ‚atkÄ… z grillowanego Å‚ososia teriyaki i ogorka (46)
  • wiosenny twarożek (56)
  • wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe z humusem (86)

Na obiad (103)

  • arbuzowa caprese z serem halloumi na kuskusie (109)
  • bakÅ‚ażan zapiekany w sosie pomidorowym (123)
  • bakÅ‚ażan z sosem miÄ™towym i jogurtem (126)
  • bliny gryczane od Monatowej (182)
  • brukselka i tofu z makaronem soba (174)
  • cukinie faszerowane pilawem z jagniÄ™ciny, kaszy bulgur i bobu (160)
  • czekoladowa duszona Å‚opatka z kremowÄ… polentÄ… (204)
  • dobrotliwa saÅ‚atka z jarmużem, komosÄ…, awokado i ze szparagami (113)
  • dobry bulion (136)
  • falafelki (197)
  • faworki z kurczaka (178)
  • focaccia z czosnkiem niedźwiedzim i kwiatami cukinii (133)
  • francuskie frytki z solÄ… borowikowÄ… (156)
  • gryczane naleÅ›niki z brukselkÄ… i cieciorkÄ… (187)
  • hiszpaÅ„ska bagietka Sylwii i Jareckiego (221)
  • humus (194)
  • jesienna saÅ‚atka (104)
  • kalafiorowy chowder z krewetkami (148)
  • kanapka Bunn Mi z chrupkÄ… kaczkÄ… i colesÅ‚aw po wietnamsku (218)
  • kasza gryczana z pesto i parmezanem (188)
  • kokosowy pilaw z zielonymi warzywami (172)
  • kotleciki jagniÄ™ce marynowane w zatarze (210)
  • kremowa pomidorowa z kanapkÄ… z grillowanym serem (143)
  • krem z mÅ‚odych ziemniakow z warzywami stir fry (146)
  • lahmacun z jajkiem (198)
  • lekko ciepÅ‚a saÅ‚atka z jarmużu, cukinii i cieciorki (110)
  • leniwe (222)
  • makaron z tuÅ„czykiem szanownego małżonka (217)
  • małże w sosie z bÅ‚Ä™kitnego sera i estragonu (191)
  • małże z chorizo (192)
  • marynowane roladki z bakÅ‚ażana w sosie z tahiny (124)
  • maÅ›lana kukurydza pieczona w zioÅ‚ach (181)
  • meksykaÅ„ski chÅ‚odnik z burakow i mleka kokosowego (135)
  • nakladany hermelin (164)
  • nudle ryżowe w sosie z masÅ‚a orzechowego (177)
  • orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake (139)
  • ożywcze risotto z groszkiem, cytrynÄ… i kozim serem (169)
  • parowane buÅ‚eczki z pikantnÄ… saÅ‚atkÄ… z ogorka i wolno pieczonym boczkiem (212)
  • pieczarki nadziewane szaÅ‚wiowym pÄ™czakiem i serem provolone (166)
  • pieprzne woÅ‚owe żeberka w aromatycznym sosie piwnym (208)
  • pudding chlebowy z wÄ™dzonym serem i kwiatami cukinii (163)
  • pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem provolone (202)
  • puree z dyni i ze sÅ‚odkich ziemniakow (207)
  • ragout z biaÅ‚ej fasoli (130)
  • ragout z sosem boloÅ„skim (200)
  • saÅ‚atka z jarmużu, suszonych pomidorow, parmezanu i prażonego sÅ‚onecznika (119)
  • saÅ‚atka z kopru wÅ‚oskiego, truskawek i parmezanu (115)
  • saÅ‚atka z pieczonej marchewki i makaronu orzo (120)
  • saÅ‚atka z pieczonych ziemniakow i kalafiora z musztardowym pesto z orzechow laskowych (150)
  • tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i paprykÄ… oraz bazyliowym pesto (128)
  • tortilla "hiszpaÅ„skiej teÅ›ciowej" z cukiniÄ… i miÄ™tÄ… (158)
  • tymiankowy krem z pieczarek (145)
  • ulubiona saÅ‚atka "odtruwajaca" (106)
  • ulubiona saÅ‚atka z kaszy gryczanej, kieÅ‚kow gryczanych i ze Å›wieżych zioÅ‚ (184)
  • warzywne spaghetti z sosem cytrynowym (116)
  • wietnamskie "orzeszki" (214)
  • wytrawna jaglanka z porami i kurczakiem (140)
  • zacne pÄ™czakotto z malinami i pieczonymi burakami (171)
  • ziemniaczane hasselbacki z cheddarem, boczkiem i jalapeno (154)
  • ziemniaki pieczone w miodzie z rożowym pieprzem (153)

Na słodko (225)

  • babeczki z masÅ‚em orzechowym i karmelizowanym bananami (258)
  • chlebek bananowy z wiorkami czekoladowymi i pÅ‚atkami owsianymi (227)
  • ciastko XL z batonikami (249)
  • czekoladowe ptysie z pomaraÅ„czowÄ… skorupkÄ… (256)
  • domowy kajmak (262)
  • jaÅ›minowe matchamisu (244)
  • karmelizowany ananas marynowany w rumie (270)
  • karmelizowany boczek w czekoladzie i prażonych migdaÅ‚ach (247)
  • klasyczny sernik maÅ›lano-Å›mietankowy (238)
  • konfitura z biaÅ‚ych brzoskwiÅ„ i rabarbaru (272)
  • lemon curd (266)
  • malinowy poÅ‚amaniec (265)
  • membrillo (275)
  • michaÅ‚kowe brownie (252)
  • mille-fuille w kieliszku (234)
  • najlepszy na Å›wiecie mus czekoladowy (255)
  • owoce tropikalne pod ananasowÄ… skorupkÄ… (269)
  • owsiane ciasteczka "digestive" (250)
  • pie z rabarbarem i kremem budyniowym (236)
  • rogaliki z dżemem i orzechami (230)
  • rosyjski tort miodowy (260)
  • sernik lawendowo-miodowy z marcepanowÄ… kruszonkÄ… i pieczonymi brzoskwiniami (240)
  • sufleciki z koziego sera (243)
  • szarlotka orzechowa (228)
  • tort z naleÅ›nikow (233)
  • wytrawne ptysie z boczkiem, serem i zioÅ‚ami (276)

Indeks (285)

Dodaj do koszyka Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.