reklama - zainteresowany?

Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista - Helion

Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista
Autor: Beata Kusiak, Marzena Krigar-Koj, Krzysztof Koj, Ewa Janiszewska-Åšwiderska, Wioletta Turowska
ISBN: 978-83-283-2662-0
stron: 416, Format: 168x237, okładka: miękka
Data wydania: 2016-08-19
Księgarnia: Helion

Cena książki: 42,41 zł (poprzednio: 49,89 zł)
Oszczędzasz: 15% (-7,48 zł)

Dodaj do koszyka Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista

Tagi: Szkoła ponadgimnazjalna | Technik ekonomista i technik rachunkowości (kwalif

Najbardziej aktualny podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista na rynku według stanu prawnego na dzień 1 lipca 2016 roku.

Ta wiedza się opłaca!

Ekonomista to zawód powszechny w gospodarce rynkowej. Zatrudnienie wykwalifikowanego ekonomisty gwarantuje sukces finansowy przedsiębiorstwa. Taki pracownik przygotowuje informacje będące podstawą decyzji podejmowanych przez kadrę kierowniczą. Uczeń kształcący się w zawodzie technika ekonomisty po ukończeniu edukacji staje się specjalistą w zakresie organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej oraz prowadzenia rachunkowości w przedsiębiorstwach.

Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci w organizacji. PodrÄ™cznik do nauki zawodu technik ekonomista to podrÄ™cznik przeznaczony do nauki zawodu technik ekonomista, zgodny z nowÄ… podstawÄ… programowÄ… ksztaÅ‚cenia zawodowego. MateriaÅ‚ zostaÅ‚ przygotowany w niespotykanej dotÄ…d formie i koncentruje siÄ™ na najistotniejszych w procesie dydaktycznym kwestiach. To pozwala uniknąć przeÅ‚adowania treÅ›ciÄ… i szumu informacyjnego, a tym samym prowokuje do samodzielnoÅ›ci w myÅ›l zasady: „Powiedz mi, a na pewno zapomnÄ™. Ucz mnie, a być może zapamiÄ™tam. Zaangażuj mnie, a z pewnoÅ›ciÄ… siÄ™ nauczÄ™”. Jest to efekt różnorodnych doÅ›wiadczeÅ„ zespoÅ‚u autorów: menedżerskich, nauczycielskich, akademickich i trenerskich, uzyskanych w trakcie praktyki w kraju i za granicÄ…. W jednym miejscu postanowili oni zebrać wiadomoÅ›ci teoretyczne, przykÅ‚ady oraz zadania do rozwiÄ…zania przez uczniów. Takie podejÅ›cie zachÄ™ca do nauki, aktywnego wykonywania ćwiczeÅ„, prowadzenia dyskusji oraz formuÅ‚owania wÅ‚asnych opinii. Kwalifikacja A.35 okreÅ›la zadania przedsiÄ™biorców, instytucji finansowych, organów administracji rzÄ…dowej i samorzÄ…dowej.

Technik Ekonomista to doskonaÅ‚y, charakteryzujÄ…cy siÄ™ wysokÄ… jakoÅ›ciÄ… i kompletny zestaw edukacyjny, przygotowany przez dysponujÄ…cych ogromnym doÅ›wiadczeniem liderów na rynku książek edukacyjnych i biznesowych — wydawnictwa Helion oraz Onepress. Wybór podrÄ™czników z tej serii bez wÄ…tpienia przyczyni siÄ™ do podniesienia jakoÅ›ci pracy nauczycieli oraz efektów nauki uczniów.

W skład zestawu Technik Ekonomista wchodzą także:
• Kwalifikacja A.35. Część 2. Planowanie i prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci w organizacji. PodrÄ™cznik do nauki zawodu technik ekonomista
• Kwalifikacja A.36. Część 1. Prowadzenie rachunkowoÅ›ci. PodrÄ™cznik do nauki zawodów technik ekonomista i technik rachunkowoÅ›ci
• Kwalifikacja A.36. Część 2. Prowadzenie rachunkowoÅ›ci. PodrÄ™cznik do nauki zawodów technik ekonomista i technik rachunkowoÅ›ci


Podręczniki należące do tej serii zostały opracowane z myślą o wykształceniu kompetentnych techników, którzy bez trudu poradzą sobie z wyzwaniami współczesnego rynku. Materiał zawarty w tych publikacjach pozwoli zarówno przygotować się do egzaminu zawodowego, jak i uzyskać umiejętności przydatne w przyszłej pracy specjalisty do spraw ekonomicznych, pracownika działu kadr i płac, marketingowca, pracownika administracyjno-biurowego czy doradcy podatkowego. Książka stanowi także doskonałe kompendium wiedzy dla osób planujących prowadzenie własnej działalności gospodarczej, wyjaśnia najważniejsze prawa ekonomii oraz przepisy prawa gospodarczego.

Dodaj do koszyka Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista

 

Osoby które kupowały "Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista", wybierały także:

  • Testy maturalne z fizyki
  • Python na maturze. RozwiÄ…zania i analiza wybranych zadaÅ„ programistycznych
  • Informatyka Europejczyka. Informatyka. PodrÄ™cznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres rozszerzony. Część 2 (Wydanie II)
  • Statystyka matematyczna w Excelu dla szkół. Ćwiczenia praktyczne
  • Informatyka Europejczyka. Informatyka. PodrÄ™cznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres rozszerzony. Część 2 (Wydanie II)

Dodaj do koszyka Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista

Spis treści

Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista -- spis treści

Wstęp (7)

Rozdział 1. Ekonomiczne otoczenie przedsiębiorstwa (11)

  • 1.1. Podstawowe pojÄ™cia i obszary zainteresowaÅ„ ekonomii (11)
  • 1.2. Gospodarowanie (14)
  • 1.3. Funkcjonowanie systemu gospodarczego (17)
    • 1.3.1. PojÄ™cie i istota systemu gospodarczego (17)
    • 1.3.2. Podmioty w gospodarce rynkowej i zależnoÅ›ci miÄ™dzy nimi (18)
  • 1.4. Rynek (20)
    • 1.4.1. PojÄ™cie, istota i rodzaje rynku (20)
    • 1.4.2. Czynniki okreÅ›lajÄ…ce rozmiary popytu (25)
    • 1.4.3. Czynniki okreÅ›lajÄ…ce rozmiary podaży (28)
    • 1.4.4. Równowaga rynkowa (30)
  • 1.5. Kluczowe problemy makroekonomii (32)
    • 1.5.1. Pomiar efektów dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej. Podstawowe kategorie produktu i dochodu narodowego (32)
    • 1.5.2. Bezrobocie (35)
    • 1.5.3. Inflacja (37)
    • 1.5.4. NarzÄ™dzia oddziaÅ‚ywania paÅ„stwa na gospodarkÄ™. Polityka fiskalna i monetarna (39)

Rozdział 2. Elementy prawa (43)

  • 2.1. Zagadnienia wprowadzajÄ…ce (43)
    • 2.1.1. PojÄ™cie prawa (43)
    • 2.1.2. PaÅ„stwo a prawo (44)
    • 2.1.3. Prawo a normy spoÅ‚eczne (45)
    • 2.1.4. System prawa i gaÅ‚Ä™zie prawa (46)
    • 2.1.5. Norma prawna i przepis prawny (48)
    • 2.1.6. PraworzÄ…dność i przestrzeganie prawa (51)
    • 2.1.7. Stosunek prawny i jego elementy (52)
    • 2.1.8. Zdarzenia prawne i ich podziaÅ‚ (53)
    • 2.1.9. ŹródÅ‚a prawa w Polsce (54)
  • 2.2. Prawo cywilne (57)
    • 2.2.1. PojÄ™cie i źródÅ‚a prawa cywilnego (57)
    • 2.2.2. Część ogólna prawa cywilnego (58)
    • 2.2.3. Prawo rzeczowe (66)
    • 2.2.4. ZobowiÄ…zania (72)
  • 2.3. Prawo gospodarcze (85)
    • 2.3.1. Podstawowe pojÄ™cia prawa gospodarczego (85)
    • 2.3.2. DziaÅ‚alność gospodarcza pod nadzorem (87)
    • 2.3.3. Osoba fizyczna jako przedsiÄ™biorca (91)
    • 2.3.4. Osoba prawna jako przedsiÄ™biorca (96)
    • 2.3.5. ObowiÄ…zki przedsiÄ™biorcy (99)
  • 2.4. Prawo pracy i ubezpieczeÅ„ spoÅ‚ecznych (101)
    • 2.4.1. Podstawowe pojÄ™cia i zasady prawa pracy (101)
    • 2.4.2. Stosunek pracy (102)
    • 2.4.3. Wynagrodzenie za pracÄ™ (108)
    • 2.4.4. Czas pracy (109)
    • 2.4.5. Urlopy wypoczynkowe (109)
    • 2.4.6. ObowiÄ…zki pracownika i pracodawcy (110)
    • 2.4.7. Odpowiedzialność pracownicza (112)
    • 2.4.8. Zatrudnianie mÅ‚odocianych (113)
    • 2.4.9. Uprawnienia pracowników zwiÄ…zane z rodzicielstwem (114)
    • 2.4.10. Prawo ubezpieczeÅ„ spoÅ‚ecznych (116)
  • 2.5. Prawo administracyjne i postÄ™powanie administracyjne (119)
    • 2.5.1. Prawo administracyjne (119)
    • 2.5.2. PostÄ™powanie administracyjne (121)
  • 2.6. Prawo podatkowe (124)
  • 2.7. Prawo autorskie (126)
    • 2.7.1. Regulacje prawa autorskiego (126)
    • 2.7.2. Prawa pokrewne (130)
  • 2.8. Ochrona danych osobowych (132)

Rozdział 3. Działalność gospodarcza (137)

  • 3.1. ZakÅ‚adanie i prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej (137)
    • 3.1.1. Charakterystyka dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej (137)
    • 3.1.2. ZakÅ‚adanie i prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej przez osobÄ™ fizycznÄ… (138)
  • 3.2. Formy wÅ‚asnoÅ›ci i organizacji przedsiÄ™biorstw (149)
  • 3.3. Formy wspóÅ‚pracy i powiÄ…zaÅ„ przedsiÄ™biorstw (159)
  • 3.4. Gospodarowanie zasobami majÄ…tkowymi (166)
    • 3.4.1. Aktywa trwaÅ‚e (166)
    • 3.4.2. Aktywa obrotowe (172)
  • 3.5. Gospodarowanie zapasami (176)
    • 3.5.1. Gospodarka materiaÅ‚ami (176)
    • 3.5.2. Magazynowanie zapasów (181)
    • 3.5.3. Normowanie zużycia materiaÅ‚ów (185)
    • 3.5.4. Rotacja zapasów (190)
  • 3.6. Organizacja procesu produkcji (192)
    • 3.6.1. Zdolność produkcyjna przedsiÄ™biorstwa (193)
    • 3.6.2. Rytmiczność produkcji (197)
    • 3.6.3. Jakość produkcji (199)
  • 3.7. Teoria kosztów produkcji - koszty, przychody i wynik finansowy (202)
    • 3.7.1. Koszty w przedsiÄ™biorstwie (202)
    • 3.7.2. Przychody w przedsiÄ™biorstwie (209)
    • 3.7.3. Wynik finansowy przedsiÄ™biorstwa (211)
    • 3.7.4. Próg rentownoÅ›ci w przedsiÄ™biorstwie (218)
  • 3.8. Zasady wyceny rzeczowych aktywów obrotowych (223)
    • 3.8.1. Podatek od towarów i usÅ‚ug (VAT) jako element ceny (223)
    • 3.8.2. Kalkulacja cen (227)
    • 3.8.3. Wycena zapasów w przedsiÄ™biorstwie (230)
  • 3.9. Dokumentowanie zmian w majÄ…tku obrotowym (237)
    • 3.9.1. Dokumentowanie sprzedaży (237)
    • 3.9.2. Dokumentowanie obrotu magazynowego (249)
    • 3.9.3. Dokumentowanie obrotu pieniężnego (264)

Rozdział 4. Marketing (277)

  • 4.1. Istota i zadania marketingu (277)
  • 4.2. Badania marketingowe (283)
    • 4.2.1. SIM i klasyfikacje badaÅ„ marketingowych (283)
    • 4.2.2. Wybrane metody badaÅ„ (293)
  • 4.3. Planowanie dziaÅ‚alnoÅ›ci marketingowej (303)
  • 4.4. Marketing mix (311)
    • 4.4.1. Produkt (312)
    • 4.4.2. Cena (317)
    • 4.4.3. Dystrybucja (321)
    • 4.4.4. Promocja (323)

Rozdział 5. Organizacja pracy biurowej (327)

  • 5.1. Charakterystyka pracy biurowej (327)
    • 5.1.1. Informacja w pracy biurowej (327)
    • 5.1.2. WpÅ‚yw informacji na proces decyzyjny (330)
  • 5.2. UrzÄ…dzenia i inne Å›rodki techniczne w pracy biurowej (331)
    • 5.2.1. Åšrodki Å‚Ä…cznoÅ›ci (332)
    • 5.2.2. Komputer w pracy biurowej (332)
    • 5.2.3. Åšrodki do reprografii dokumentów (334)
    • 5.2.4. PozostaÅ‚e Å›rodki biurowe (334)
  • 5.3. Obieg pism w organizacji (335)
    • 5.3.1. Systemy kancelaryjne (336)
    • 5.3.2. Rzeczowy wykaz akt (340)
    • 5.3.3. Przechowywanie i archiwizowanie dokumentów (342)
    • 5.3.4. Archiwum zakÅ‚adowe (343)
  • 5.4. SporzÄ…dzanie pism (344)
    • 5.4.1. Zasady redagowania pism (344)
    • 5.4.2. Rozmieszczanie elementów skÅ‚adowych pism (349)
    • 5.4.3. Redagowanie treÅ›ci pism (353)
  • 5.5. Korespondencja biurowa (355)
    • 5.5.1. SporzÄ…dzanie pism typowych (355)
    • 5.5.2. Pisma w sprawach osobowych (359)
    • 5.5.3. Pisma w sprawach handlowych (370)
  • 5.6. Funkcjonowanie sekretariatu (382)
    • 5.6.1. Rodzaje, zadania i funkcje sekretariatu (382)
    • 5.6.2. Wyposażenie sekretariatu (383)
    • 5.6.3. Warunki pracy w sekretariacie (384)
    • 5.6.4. Kwalifikacje zawodowe pracownika sekretariatu (385)
  • 5.7. Czas pracy sekretariatu (386)
    • 5.7.1. Planowanie dnia pracy (386)
    • 5.7.2. Organizowanie spotkaÅ„ w przedsiÄ™biorstwie (387)
    • 5.7.3. Podróż sÅ‚użbowa (388)

Rozdział 6. Psychologiczne i społeczne aspekty prowadzenia działalności gospodarczej (391)

  • 6.1. Skuteczna komunikacja i asertywność (391)
  • 6.2. Negocjacje (399)
  • 6.3. Savoir-vivre i dress code (405)

Bibliografia (409)

Dodaj do koszyka Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.