Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista - Helion
Autor: Beata Kusiak, Marzena Krigar-Koj, Krzysztof Koj, Ewa Janiszewska-Åšwiderska, Wioletta Turowska
ISBN: 978-83-283-2662-0
stron: 416, Format: 168x237, okładka: miękka
Data wydania: 2016-08-19
Księgarnia: Helion
Cena książki: 42,41 zł (poprzednio: 49,89 zł)
Oszczędzasz: 15% (-7,48 zł)
ISBN: 978-83-283-2662-0
stron: 416, Format: 168x237, okładka: miękka
Data wydania: 2016-08-19
Księgarnia: Helion
Cena książki: 42,41 zł (poprzednio: 49,89 zł)
Oszczędzasz: 15% (-7,48 zł)
Najbardziej aktualny podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista na rynku według stanu prawnego na dzień 1 lipca 2016 roku.
Ta wiedza się opłaca!
Ekonomista to zawód powszechny w gospodarce rynkowej. Zatrudnienie wykwalifikowanego ekonomisty gwarantuje sukces finansowy przedsiÄ™biorstwa. Taki pracownik przygotowuje informacje bÄ™dÄ…ce podstawÄ… decyzji podejmowanych przez kadrÄ™ kierowniczÄ…. UczeÅ„ ksztaÅ‚cÄ…cy siÄ™ w zawodzie technika ekonomisty po ukoÅ„czeniu edukacji staje siÄ™ specjalistÄ… w zakresie organizowania i prowadzenia dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej oraz prowadzenia rachunkowoÅ›ci w przedsiÄ™biorstwach.Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci w organizacji. PodrÄ™cznik do nauki zawodu technik ekonomista to podrÄ™cznik przeznaczony do nauki zawodu technik ekonomista, zgodny z nowÄ… podstawÄ… programowÄ… ksztaÅ‚cenia zawodowego. MateriaÅ‚ zostaÅ‚ przygotowany w niespotykanej dotÄ…d formie i koncentruje siÄ™ na najistotniejszych w procesie dydaktycznym kwestiach. To pozwala uniknąć przeÅ‚adowania treÅ›ciÄ… i szumu informacyjnego, a tym samym prowokuje do samodzielnoÅ›ci w myÅ›l zasady: „Powiedz mi, a na pewno zapomnÄ™. Ucz mnie, a być może zapamiÄ™tam. Zaangażuj mnie, a z pewnoÅ›ciÄ… siÄ™ nauczÄ™”. Jest to efekt różnorodnych doÅ›wiadczeÅ„ zespoÅ‚u autorów: menedżerskich, nauczycielskich, akademickich i trenerskich, uzyskanych w trakcie praktyki w kraju i za granicÄ…. W jednym miejscu postanowili oni zebrać wiadomoÅ›ci teoretyczne, przykÅ‚ady oraz zadania do rozwiÄ…zania przez uczniów. Takie podejÅ›cie zachÄ™ca do nauki, aktywnego wykonywania ćwiczeÅ„, prowadzenia dyskusji oraz formuÅ‚owania wÅ‚asnych opinii. Kwalifikacja A.35 okreÅ›la zadania przedsiÄ™biorców, instytucji finansowych, organów administracji rzÄ…dowej i samorzÄ…dowej.
Technik Ekonomista to doskonaÅ‚y, charakteryzujÄ…cy siÄ™ wysokÄ… jakoÅ›ciÄ… i kompletny zestaw edukacyjny, przygotowany przez dysponujÄ…cych ogromnym doÅ›wiadczeniem liderów na rynku książek edukacyjnych i biznesowych — wydawnictwa Helion oraz Onepress. Wybór podrÄ™czników z tej serii bez wÄ…tpienia przyczyni siÄ™ do podniesienia jakoÅ›ci pracy nauczycieli oraz efektów nauki uczniów.
W skład zestawu Technik Ekonomista wchodzą także:
• Kwalifikacja A.35. Część 2. Planowanie i prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci w organizacji. PodrÄ™cznik do nauki zawodu technik ekonomista
• Kwalifikacja A.36. Część 1. Prowadzenie rachunkowoÅ›ci. PodrÄ™cznik do nauki zawodów technik ekonomista i technik rachunkowoÅ›ci
• Kwalifikacja A.36. Część 2. Prowadzenie rachunkowoÅ›ci. PodrÄ™cznik do nauki zawodów technik ekonomista i technik rachunkowoÅ›ci
Podręczniki należące do tej serii zostały opracowane z myślą o wykształceniu kompetentnych techników, którzy bez trudu poradzą sobie z wyzwaniami współczesnego rynku. Materiał zawarty w tych publikacjach pozwoli zarówno przygotować się do egzaminu zawodowego, jak i uzyskać umiejętności przydatne w przyszłej pracy specjalisty do spraw ekonomicznych, pracownika działu kadr i płac, marketingowca, pracownika administracyjno-biurowego czy doradcy podatkowego. Książka stanowi także doskonałe kompendium wiedzy dla osób planujących prowadzenie własnej działalności gospodarczej, wyjaśnia najważniejsze prawa ekonomii oraz przepisy prawa gospodarczego.
Osoby które kupowały "Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista", wybierały także:
- Testy maturalne z fizyki 14,75 zł, (5,90 zł -60%)
- Python na maturze. Rozwiązania i analiza wybranych zadań programistycznych 34,89 zł, (26,17 zł -25%)
- Informatyka Europejczyka. Informatyka. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres rozszerzony. Część 2 (Wydanie II) 32,89 zł, (24,67 zł -25%)
- Statystyka matematyczna w Excelu dla szkół. Ćwiczenia praktyczne 19,89 zł, (14,92 zł -25%)
- Informatyka Europejczyka. Informatyka. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres rozszerzony. Część 2 (Wydanie II) 39,38 zł, (29,93 zł -24%)
Spis treści
Kwalifikacja A.35. Część 1. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista -- spis treści
Wstęp (7)
Rozdział 1. Ekonomiczne otoczenie przedsiębiorstwa (11)
- 1.1. Podstawowe pojęcia i obszary zainteresowań ekonomii (11)
- 1.2. Gospodarowanie (14)
- 1.3. Funkcjonowanie systemu gospodarczego (17)
- 1.3.1. Pojęcie i istota systemu gospodarczego (17)
- 1.3.2. Podmioty w gospodarce rynkowej i zależności między nimi (18)
- 1.4. Rynek (20)
- 1.4.1. Pojęcie, istota i rodzaje rynku (20)
- 1.4.2. Czynniki określające rozmiary popytu (25)
- 1.4.3. Czynniki określające rozmiary podaży (28)
- 1.4.4. Równowaga rynkowa (30)
- 1.5. Kluczowe problemy makroekonomii (32)
- 1.5.1. Pomiar efektów dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej. Podstawowe kategorie produktu i dochodu narodowego (32)
- 1.5.2. Bezrobocie (35)
- 1.5.3. Inflacja (37)
- 1.5.4. Narzędzia oddziaływania państwa na gospodarkę. Polityka fiskalna i monetarna (39)
Rozdział 2. Elementy prawa (43)
- 2.1. Zagadnienia wprowadzajÄ…ce (43)
- 2.1.1. Pojęcie prawa (43)
- 2.1.2. Państwo a prawo (44)
- 2.1.3. Prawo a normy społeczne (45)
- 2.1.4. System prawa i gałęzie prawa (46)
- 2.1.5. Norma prawna i przepis prawny (48)
- 2.1.6. Praworządność i przestrzeganie prawa (51)
- 2.1.7. Stosunek prawny i jego elementy (52)
- 2.1.8. Zdarzenia prawne i ich podział (53)
- 2.1.9. ŹródÅ‚a prawa w Polsce (54)
- 2.2. Prawo cywilne (57)
- 2.2.1. PojÄ™cie i źródÅ‚a prawa cywilnego (57)
- 2.2.2. Część ogólna prawa cywilnego (58)
- 2.2.3. Prawo rzeczowe (66)
- 2.2.4. ZobowiÄ…zania (72)
- 2.3. Prawo gospodarcze (85)
- 2.3.1. Podstawowe pojęcia prawa gospodarczego (85)
- 2.3.2. Działalność gospodarcza pod nadzorem (87)
- 2.3.3. Osoba fizyczna jako przedsiębiorca (91)
- 2.3.4. Osoba prawna jako przedsiębiorca (96)
- 2.3.5. Obowiązki przedsiębiorcy (99)
- 2.4. Prawo pracy i ubezpieczeń społecznych (101)
- 2.4.1. Podstawowe pojęcia i zasady prawa pracy (101)
- 2.4.2. Stosunek pracy (102)
- 2.4.3. Wynagrodzenie za pracÄ™ (108)
- 2.4.4. Czas pracy (109)
- 2.4.5. Urlopy wypoczynkowe (109)
- 2.4.6. ObowiÄ…zki pracownika i pracodawcy (110)
- 2.4.7. Odpowiedzialność pracownicza (112)
- 2.4.8. Zatrudnianie młodocianych (113)
- 2.4.9. Uprawnienia pracowników zwiÄ…zane z rodzicielstwem (114)
- 2.4.10. Prawo ubezpieczeń społecznych (116)
- 2.5. Prawo administracyjne i postępowanie administracyjne (119)
- 2.5.1. Prawo administracyjne (119)
- 2.5.2. Postępowanie administracyjne (121)
- 2.6. Prawo podatkowe (124)
- 2.7. Prawo autorskie (126)
- 2.7.1. Regulacje prawa autorskiego (126)
- 2.7.2. Prawa pokrewne (130)
- 2.8. Ochrona danych osobowych (132)
Rozdział 3. Działalność gospodarcza (137)
- 3.1. Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej (137)
- 3.1.1. Charakterystyka działalności gospodarczej (137)
- 3.1.2. Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej przez osobę fizyczną (138)
- 3.2. Formy własności i organizacji przedsiębiorstw (149)
- 3.3. Formy wspóÅ‚pracy i powiÄ…zaÅ„ przedsiÄ™biorstw (159)
- 3.4. Gospodarowanie zasobami majÄ…tkowymi (166)
- 3.4.1. Aktywa trwałe (166)
- 3.4.2. Aktywa obrotowe (172)
- 3.5. Gospodarowanie zapasami (176)
- 3.5.1. Gospodarka materiałami (176)
- 3.5.2. Magazynowanie zapasów (181)
- 3.5.3. Normowanie zużycia materiaÅ‚ów (185)
- 3.5.4. Rotacja zapasów (190)
- 3.6. Organizacja procesu produkcji (192)
- 3.6.1. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa (193)
- 3.6.2. Rytmiczność produkcji (197)
- 3.6.3. Jakość produkcji (199)
- 3.7. Teoria kosztów produkcji - koszty, przychody i wynik finansowy (202)
- 3.7.1. Koszty w przedsiębiorstwie (202)
- 3.7.2. Przychody w przedsiębiorstwie (209)
- 3.7.3. Wynik finansowy przedsiębiorstwa (211)
- 3.7.4. Próg rentownoÅ›ci w przedsiÄ™biorstwie (218)
- 3.8. Zasady wyceny rzeczowych aktywów obrotowych (223)
- 3.8.1. Podatek od towarów i usÅ‚ug (VAT) jako element ceny (223)
- 3.8.2. Kalkulacja cen (227)
- 3.8.3. Wycena zapasów w przedsiÄ™biorstwie (230)
- 3.9. Dokumentowanie zmian w majÄ…tku obrotowym (237)
- 3.9.1. Dokumentowanie sprzedaży (237)
- 3.9.2. Dokumentowanie obrotu magazynowego (249)
- 3.9.3. Dokumentowanie obrotu pieniężnego (264)
Rozdział 4. Marketing (277)
- 4.1. Istota i zadania marketingu (277)
- 4.2. Badania marketingowe (283)
- 4.2.1. SIM i klasyfikacje badań marketingowych (283)
- 4.2.2. Wybrane metody badań (293)
- 4.3. Planowanie działalności marketingowej (303)
- 4.4. Marketing mix (311)
- 4.4.1. Produkt (312)
- 4.4.2. Cena (317)
- 4.4.3. Dystrybucja (321)
- 4.4.4. Promocja (323)
Rozdział 5. Organizacja pracy biurowej (327)
- 5.1. Charakterystyka pracy biurowej (327)
- 5.1.1. Informacja w pracy biurowej (327)
- 5.1.2. Wpływ informacji na proces decyzyjny (330)
- 5.2. Urządzenia i inne środki techniczne w pracy biurowej (331)
- 5.2.1. Środki łączności (332)
- 5.2.2. Komputer w pracy biurowej (332)
- 5.2.3. Åšrodki do reprografii dokumentów (334)
- 5.2.4. Pozostałe środki biurowe (334)
- 5.3. Obieg pism w organizacji (335)
- 5.3.1. Systemy kancelaryjne (336)
- 5.3.2. Rzeczowy wykaz akt (340)
- 5.3.3. Przechowywanie i archiwizowanie dokumentów (342)
- 5.3.4. Archiwum zakładowe (343)
- 5.4. SporzÄ…dzanie pism (344)
- 5.4.1. Zasady redagowania pism (344)
- 5.4.2. Rozmieszczanie elementów skÅ‚adowych pism (349)
- 5.4.3. Redagowanie treści pism (353)
- 5.5. Korespondencja biurowa (355)
- 5.5.1. SporzÄ…dzanie pism typowych (355)
- 5.5.2. Pisma w sprawach osobowych (359)
- 5.5.3. Pisma w sprawach handlowych (370)
- 5.6. Funkcjonowanie sekretariatu (382)
- 5.6.1. Rodzaje, zadania i funkcje sekretariatu (382)
- 5.6.2. Wyposażenie sekretariatu (383)
- 5.6.3. Warunki pracy w sekretariacie (384)
- 5.6.4. Kwalifikacje zawodowe pracownika sekretariatu (385)
- 5.7. Czas pracy sekretariatu (386)
- 5.7.1. Planowanie dnia pracy (386)
- 5.7.2. Organizowanie spotkań w przedsiębiorstwie (387)
- 5.7.3. Podróż sÅ‚użbowa (388)
Rozdział 6. Psychologiczne i społeczne aspekty prowadzenia działalności gospodarczej (391)
- 6.1. Skuteczna komunikacja i asertywność (391)
- 6.2. Negocjacje (399)
- 6.3. Savoir-vivre i dress code (405)
Bibliografia (409)