reklama - zainteresowany?

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Helion

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
Autor: Nicole S. Young
Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots
Tłumaczenie: Marek Kania
ISBN: 978-83-246-3859-8
stron: 288, Format: 200x230, okładka: miękka
Data wydania: 2012-07-30
Księgarnia: Helion

Cena książki: 59,00 zł

Dodaj do koszyka Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła

Tagi: Świąteczne prezenty! | Techniki fotografowania

Uwiecznij swoje osiągnięcia kulinarne!

Gdy otworzysz jakąkolwiek książkę kucharską, natkniesz się na atrakcyjne zdjęcia gotowych posiłków. Z pewnością ich autorzy muszą mieć silną wolę, skoro nie pałaszują fotografowanego przedmiotu, zanim nie skończą sesji. Ale silna wola nie wystarczy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Co jeszcze jest potrzebne do osiągnięcia rewelacyjnego efektu?

W tej książce znajdziesz bogate menu najlepszych porad, dzięki którym osiągniesz swój cel. Wybierzesz odpowiedni sprzęt, oświetlenie oraz rekwizyty. Ponadto zapoznasz się z możliwościami programu Adobe Photoshop w zakresie obróbki zdjęć oraz technikami maskowania niedoskonałości przygotowanych posiłków. Ta książka jest idealną pozycją dla Ciebie, niezależnie od tego, czy potrzebujesz zdjęć do swojego bloga kulinarnego, czy też chcesz pochwalić się własnymi osiągnięciami przed znajomymi na Facebooku. Jedno jest pewne - jeśli zastosujesz się do porad z tej książki, Twoje zdjęcia sprawią, że wszystkim przyjaciołom ślinka pocieknie wprost na klawiaturę!

Obejrzyj recenzję video od Ziołowy Zakątek:


 

i od Kotlet.tv:

 

 

 

 

 

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat fotografowania żywności:

  • Wybierz odpowiedni sprzęt
  • Oświetl odpowiednio fotografowany posiłek
  • Stylizuj przygotowane potrawy
  • Korzystaj z rekwizytów
  • Ulepsz zdjęcia w Photoshopie

Pamiętaj o jednej zasadzie - najpierw zdjęcia, potem uczta!


Patroni medialni:

Dodaj do koszyka Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła

 

Osoby które kupowały "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła", wybierały także:

  • Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Zakamarki marki. Rzeczy, o których mogłeś nie wiedzieć, zapomnieć lub pominąć podczas budowania swojej marki
  • Rewolucja social media
  • Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Może (morze) wróci

Dodaj do koszyka Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła

Spis treści

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła -- spis treści

WSTĘP (7)

ROZDZIAŁ 1: PODSTAWY FOTOGRAFII (11)

  • Zrozumieć podstawowe zasady fotografii cyfrowej (11)
  • Omawiamy zdjęcie (12)
  • Omawiamy zdjęcie (14)
  • Typy plików: RAW i JPEG (16)
  • Balans bieli (19)
  • Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (23)
  • Zadania na koniec rozdziału (31)

ROZDZIAŁ 2: Sprzęt fotograficzny (33)

  • Narzędzia pracy (33)
  • Omawiamy zdjęcie (34)
  • Omawiamy zdjęcie (36)
  • Aparaty cyfrowe (38)
  • Obiektywy i ogniskowe (43)
  • Statywy i akcesoria (48)
  • Sprzęt oświetleniowy (50)
  • Zadania na koniec rozdziału (53)

ROZDZIAŁ 3: OŚWIETLENIE (55)

  • Techniki oświetlania żywności (55)
  • Omawiamy zdjęcie (56)
  • Omawiamy zdjęcie (58)
  • Zobacz światło (60)
  • Charakter światła (61)
  • Światło tylne jest najlepsze (66)
  • Rodzaje światła (74)
  • Akcesoria do modelowania światła (79)
  • Zadania na koniec rozdziału (86)

ROZDZIAŁ 4: Stylizacja i rekwizyty (89)

  • Sztuka prezentacji potraw (89)
  • Omawiamy zdjęcie (90)
  • Omawiamy zdjęcie (92)
  • Co wziąć pod uwagę podczas stylizacji (94)
  • Zapewnić najlepszą jakość (96)
  • Podstawy stylizacji potraw (99)
  • Wskazówki i sztuczki (104)
  • Stylizacja z użyciem rekwizytów (116)
  • Zadania na koniec rozdziału (123)

ROZDZIAŁ 5: Kadrowanie i kompozycja (125)

  • Udoskonalaj zdjęcia poprzez dobrą kompozycję (125)
  • Omawiamy zdjęcie (126)
  • Omawiamy zdjęcie (128)
  • Odnajdywanie równowagi (130)
  • Perspektywa i kadrowanie (134)
  • Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (142)
  • Ostrość (146)
  • Kształty, linie i kolory (149)
  • Zadania na koniec rozdziału (155)

ROZDZIAŁ 6: Obróbka zdjęć w programie Adobe® Photoshop® (157)

  • Uwydatnianie najlepszych fragmentów zdjęcia (157)
  • Omawiamy Adobe Photoshop (158)
  • Rozpoczęcie pracy (162)
  • Praca z plikami RAW (164)
  • Podstawy Photoshopa (179)
  • Sztuczki i triki w Photoshopie (192)
  • Ostatnie poprawki (203)
  • Zadania na koniec rozdziału (209)

ROZDZIAŁ 7: Za kulisami (211)

  • Fotografia żywności od początku do końca (211)
  • Omawiamy zdjęcie (212)
  • Omawiamy zdjęcie (214)
  • Małże z makaronem linguine (217)
  • Czekoladowe fondue (225)
  • Koszyk z wiśniami (233)
  • Chleb bananowy (243)
  • Sajgonki z krewetkami (249)
  • Tosty francuskie (257)
  • Pierożki z farszem wieprzowym (265)
  • Makaron na widelcu (273)
  • Podsumowanie (281)

SKOROWIDZ (282)

Dodaj do koszyka Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.