reklama - zainteresowany?

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - Helion

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Autor: Helene Dujardin
Tytuł oryginału: Plate to Pixel: Digital Food Photography& Styling
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-246-3756-0
stron: 288, Format: 200x230 , okładka: miękka
Data wydania: 2012-02-24
Księgarnia: Helion

Cena książki: 59,00 zł

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Tagi: ÅšwiÄ…teczne prezenty | Techniki fotografowania

Twórz smakowite ujęcia!

  • Jaki sprzÄ™t wybrać do fotografowania smakoÅ‚yków?
  • Jak oÅ›wietlić posiÅ‚ek do fotografii?
  • Jak sfotografować lody?


Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?


""

Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy siÄ™ przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce sÄ… Ci zdjÄ™cia zwierzÄ…t… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje rÄ™ce unikalnÄ… książkÄ™ poÅ›wiÄ™conÄ… fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjacioÅ‚om na diecie! MogÄ… przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujÄ™cia, które bÄ™dziesz robiÅ‚ po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miÅ‚oÅ›ników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem daÅ„ wiążą nadziejÄ™ na przyszÅ‚Ä… karierÄ™.


""


Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!

Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!

"" "" ""

Obejrzyj recenzjÄ™ video od Kotlet.tv:


i od Ziołowy Zakątek:


Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

 

Osoby które kupowały "Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań", wybierały także:

  • WaÅ‚kowanie Ameryki
  • Nawyk samodyscypliny. Zaprogramuj wewnÄ™trznego stróża
  • GRYWALIZACJA. Jak zastosować mechanizmy gier w dziaÅ‚aniach marketingowych
  • Filozofia Kaizen. Jak maÅ‚y krok może zmienić Twoje życie
  • Biuro Wszelkiego Pocieszenia

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Spis treści

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań -- spis treści

O autorce (3)

Wstęp (17)

Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)

  • ÅšwiatÅ‚o jest wszystkim (24)
  • Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
  • Poznaj podstawy (27)
  • Dylematy zwiÄ…zane z jakoÅ›ciÄ… obrazu (30)
  • Wypracuj styl (33)

Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)

  • Ekspozycja (38)
    • PrzysÅ‚ona (38)
    • Czas naÅ›wietlania (40)
    • CzuÅ‚ość ISO (42)
    • W poszukiwaniu równowagi (44)
    • Pomiar natężenia Å›wiatÅ‚a (45)
  • Balans bieli (45)
  • Tryby fotografowania (49)
    • Tryb automatyczny (49)
    • Tryb manualny (49)
    • Tryb preselekcji przysÅ‚ony (50)
    • Tryb preselekcji czasu naÅ›wietlania (54)

Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)

  • ÅšwiatÅ‚o ostre, Å›wiatÅ‚o miÄ™kkie (60)
    • ÅšwiatÅ‚o ostre (61)
    • ÅšwiatÅ‚o miÄ™kkie (62)
  • Odbijanie i rozpraszanie Å›wiatÅ‚a (63)
    • Dyfuzory (63)
    • Blendy (65)
    • Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
  • Naturalne źródÅ‚a Å›wiatÅ‚a (72)
    • ÅšwiatÅ‚o w plenerze (72)
    • ÅšwiatÅ‚o wpadajÄ…ce przez okno (75)
  • ÅšwiatÅ‚o w roli narratora (79)
  • Szukanie kierunku (80)
    • OÅ›wietlenie z przodu (80)
    • OÅ›wietlenie z tyÅ‚u (80)
    • OÅ›wietlenie z boku (83)

Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)

  • SprzÄ™t oÅ›wietleniowy (90)
  • Zestaw studyjny (90)
    • Lampy (91)
    • Parasole (92)
    • Dyfuzory (93)
  • Konfigurowanie oÅ›wietlenia (94)
    • ÅšwiatÅ‚a studyjne i parasole (95)
    • Rozpraszanie Å›wiatÅ‚a przy użyciu dyfuzorów (96)
    • Wbudowany flesz (98)
  • ZewnÄ™trzna lampa bÅ‚yskowa (103)
    • Ustawienia zewnÄ™trznej lampy bÅ‚yskowej (104)
    • Lampa bÅ‚yskowa, nie caÅ‚kiem zewnÄ™trzna (104)
  • Na falach radiowych (110)
    • Wyzwalacze radiowe (110)
  • OÅ›wietlenie wolnostojÄ…ce i softboksy (112)
    • OÅ›wietlenie wolnostojÄ…ce i żarówki (112)
    • Softboksy, namioty bezcieniowe, maÅ‚e rozpraszacze (113)

Rozdział 5. Kompozycja (117)

  • Umiejscowienie gÅ‚ównego tematu (118)
    • Asymetria (118)
    • Åšrodek kadru (123)
  • ReguÅ‚a trójpodziaÅ‚u (125)
  • Centrum uwagi (130)
  • GÅ‚Ä™bia ostroÅ›ci (133)
  • Perspektywa (138)
  • KÄ…t widzenia (142)
    • Z poziomu oczu (142)
    • Znad gÅ‚owy (143)
    • UjÄ™cie "trzy czwarte" (144)

Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)

  • Przygotowywanie Å›rodowiska pracy (148)
    • Lokalizacja (150)
    • DostÄ™pność (151)
  • Planowanie ujÄ™cia (153)
    • Zapoznaj siÄ™ z przepisem (153)
    • Rzut oka na menu (159)
  • Dobór przybrania (162)
  • Aranżowanie sceny (165)
    • Pokaż i opowiedz (168)
  • Danie w roli gÅ‚ównej (170)
    • Rekwizyty (170)
    • TÅ‚a (174)
    • Nakrycia i obrusy (177)
  • Wysokość i kolor - sposoby na dopeÅ‚nienie i urozmaicenie sceny (180)
    • WysokoÅ›ci (180)
    • Kolory (182)
  • Fotografowanie "na uwiÄ™zi" (184)

Rozdział 7. Stylizacja (189)

  • Przyprawy i zioÅ‚a (191)
  • Pieczywo (193)
  • Bakalie (194)
  • Owoce i warzywa (195)
    • Owoce (195)
    • Warzywa (199)
  • Sosy (207)
  • Danie gÅ‚ówne (213)
    • Dania rybne i miÄ™sne (213)
    • Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
    • Dekorowanie spaghetti z grillowanym Å‚ososiem (220)
    • Hamburgery i kanapki (222)
  • Smażone i pieczone Å›niadaniowe pysznoÅ›ci (225)
  • Desery (228)
    • Torty, ciasta i ciastka (228)
    • Ciasta z owocami (231)
    • Lody i zimne przysmaki (231)
  • GorÄ…ce i zimne napoje (236)
    • Naczynia (237)
    • Napoje gorÄ…ce (237)
    • Zimne napoje (238)
    • Ozdoby (238)
  • Pomocne narzÄ™dzia (239)
    • Pincety (240)
    • BaweÅ‚niane patyczki (240)
    • Papierowe rÄ™czniki (241)
    • PÄ™dzelki artystyczne (241)
    • Zraszacze (241)
    • MiÄ™kkie buteleczki (242)
    • SÅ‚omki (242)

Rozdział 8. Postprodukcja (245)

  • Kopiowanie (246)
    • Przewody (246)
    • Czytniki kart pamiÄ™ci (246)
    • Rozmiar plików (247)
  • Edycja (247)
    • Programy do edycji zdjęć (248)
    • Korekcja i retusz (250)
    • PrzestrzeÅ„ barw (251)
    • Efekty (251)
  • Przechowywanie (252)
  • Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
  • UdostÄ™pnianie zdjęć (255)
    • E-mail (255)
    • Serwisy do udostÄ™pniania i wymiany plików (256)
    • FTP (File Transfer Protocol) (256)
    • Dropbox (257)
    • Drukowanie (257)
  • Prawa autorskie (258)

Dodatki (261)

  • Dodatek A. SÅ‚owniczek (261)
  • Dodatek B. SprzÄ™t (267)
  • Dodatek C. Ciekawe źródÅ‚a informacji (271)

Skorowidz (281)

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.